Szpital Położniczo-Ginekologiczny

porody bezpłatne w ramach kontraktu z NFZ

Mleko Mamy ma moc

Mleko kobiece od lat fascynuje naukowców. Zgodnie z rekomendacjami Komitetu Żywieniowego Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN) niemowlęta powinny być karmione wyłącznie mlekiem matki przez pierwsze 6 miesięcy życia.

Pokarm kobiecy, ze względu na swój skład, dostosowany jest najlepiej dla potrzeb maluszka. Stanowi ZŁOTY STANDARD ŻYWIENIA NIEMOWLĄT. Mleko kobiece jest najlepszym pokarmem dla noworodka i niemowlęcia. Jego składniki, takie jak: węglowodany, tłuszcze (lipidy), białka, witaminy, minerały, od lat uznawane są za najbardziej optymalne dla zdrowia dziecka. Zgodnie z najnowszymi badaniami naukowymi mleko kobiece uznane jest za biologicznie żywą, czynną tkankę. Obecne w mleku mamy węglowodany w postaci oligosacharydów (HMO – Human Milk Oligosacharyd) stanowią tajemną broń w walce z drobnoustrojami chorobotwórczymi (1). Mleko mamy ma moc dla przyszłej odporności dziecka, a HMO to składnik wyjątkowy zawarty tylko w pokarmie mamy! Dlaczego to taki ważny składnik, który, mimo że jest węglowodanem, to nie ma wartości odżywczych dla dziecka?

Niestrawione oligosacharydy kształtują prawidłową mikrobiotę (florę bakteryjną) jelitową noworodka i dziecka. Udowodniono bezpośrednie działanie przeciwbakteryjne i pośrednie działanie przeciwzapalne HMO. O znaczeniu oligosacharydów prebiotycznych (HMO) świadczy fakt, że są one trzecim, pod względem masy, składnikiem mleka kobiecego (po węglowodanach i tłuszczach). Najwięcej znajduje się ich w siarze, bo około 30 g/l, a w mleku późniejszym do około 10g/l. Dlatego też tak ważne jest wczesne przystawianie malucha do piersi.

Odporność dziecka bierze swój początek w jego przewodzie pokarmowym (w jelitach). Odpowiednie zasiedlenie dobrymi bakteriami przewodu pokarmowego dziecka zapewniają unikalne i jedyne w swoim rodzaju składniki zawarte w mleku mamy. HMO mleka mamy ma działanie przeciwdrobnoustrojowe. Mówiąc obrazowo, te drobne niestrawialne węglowodany „pożerają” drobnoustroje chorobotwórcze, które próbują wchłonąć się w jelitach malucha. Zasiedlając kosmki jelitowe, dosłownie pochłaniają bakterie i inne mikroby, wiążąc je i wydalając ze stolcem.
Karmienie piersią ma moc. Mleko mamy ma wszystko, wie wszystko i umie wszystko, co potrzebne dla zdrowia jej dziecka. Pokarm kobiecy jest żywą tkanką i już dawno został obalony mit o jego sterylności. Każda mama ma jedyny i niepowtarzalny dla swojego dziecka skład mikrobioty (bakterii) zawartej w jej mleku. Obecnie wiadomo, że komórki tam zawarte odgrywają znacznie większą rolę niż sądzono do tej pory. Pokarm kobiecy ma optymalną zawartość składników odżywczych – odpowiednie proporcje węglowodanów (w tym HMO), tłuszczów, białek, witamin, składników mineralnych, bakterii probiotycznych. Skład ten warunkuje prawidłowe funkcjonowanie i zdrowie dziecka.

Ciekawostką, niedawno poznanym składnikiem mleka mamy, kształtującym odporność dziecka oraz prawidłowy rozwój układu nerwowego jest komórka błony tłuszczowej. Błona otaczająca kuleczkę tłuszczu mlecznego MFGM (Milk Fat Globule Membrane) warunkuje prawidłowy rozwój mózgu i połączeń komórek nerwowych. Mózg rozwija się najbardziej dynamicznie w pierwszych dwóch latach życia i jego rozwój uwarunkowany jest frakcją tłuszczową mleka mamy. Bioaktywne składniki błony tłuszczowej pokarmu kobiecego są optymalnym materiałem do procesu prawidłowego rozwoju układu nerwowego oraz warunkują prawidłowość procesów immunologicznych (odpornościowych)1.

Karmienie piersią warunkuje najbardziej optymalny sposób odżywienia malucha. Charakteryzuje się najlepszą zawartością składników ważnych dla zdrowia, rozwoju i odporności rosnącego dziecka.

Anna Mółka
Kierownik zespołu pielęgniarek i położnych. Naczelna położna Szpitala Medikor

Strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies.